T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Vali Aziz Yıldırım, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde düzenlenen “Yapıncak Yaprak Hasat Şenliği”ne katıldı.
TAGEM’in 30. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında, ilimizin coğrafi işaret tescilli değerlerinden olan Yapıncak üzüm çeşidi için düzenlenen programa Vali Yıldırım’ın yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen Aras, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Proje Asistanı Yetkin Özer, Bağcılık Araştırma Müdürü Mehmet Ali Kiracı, enstitü personeli ile davetliler katıldılar.
Enstitü Müdürü Mehmet Ali Kiracı yaptığı açılış konuşmasında ;
“Genel Müdürlüğümüz Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü kısa adıyla “TAGEM”in kuruluşunun 30. Yıldönümü kapsamında düzenlediğimiz “Yapıncak Yaprak Hasat Şenliğine” hoşgeldiniz…
Bilindiği üzere ülkemiz bağ alanı bakımından 5., üzüm üretimi bakımından dünyanın 6. büyük ülkesidir. İlimizde yaklaşık 2.500 üretici tarafından 35.000 da alanda yılda 37.700 ton üzüm üretilmektedir. Üzüm üretimi asmanın ana ürünü sayılmakta ise de, yaprakları Türk Mutfağının geleneksel lezzetlerinden olan sarma yapımında kullanıldığı için yan ürün olarak değerlendirilmektedir. Yapraklar, üreticilere göz ardı edilemeyecek bir gelir kazandırmaktadır. Hatta sadece yaprak üretimine yönelik bağcılık yapan üreticiler de bulunmaktadır. Ülkemizin birçok yöresinde değişik üzüm çeşitlerinin yaprakları yemeklik/sarma yapımında kullanılırken, ilimizin yerel çeşitlerinden olan Yapıncak üzüm çeşidinin yaprakları da Tekirdağ halkı tarafından özellikle tercih edildiği hepimizin malumudur. Bu yıl için yaş yaprağın fiyatı 30 TL/kg olarak oluşmuştur.
Sayın Valim, Değerli Konuklar,
Bu noktadan hareketle Enstitümüz bir dizi araştırma çalışması içerisine girmiş ve ilk olarak yemeklik/sarmalık yaprak tüketimine yönelik çeşitlerin belirlenebilmesi amacıyla aralarında Yapıncak üzüm çeşidinin de yer aldığı bir çalışmayı başlatmıştır. Beklendiği üzere Yapıncak yapraklarının yemeklik kalitesi oldukça yüksek bulunmuştur.
Yine üreticilerin; Üzüm için mi? Yaprak için mi? Her ikisi bir arada olabilir mi? Sorularına yanıt için değişen sayılarda yaprak hasadını ve değişen oranlarda üzüm bırakılan 12 farklı üretim modelinin olduğu teknik ve ekonomik açıdan optimum üretim modelini bulmaya yönelik bir çalışma tamamlanmıştır. Ayrıca farklı muhafaza yöntemlerinin asma yapraklarının kimyasal mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri üzerine etkisini belirlemeye yönelik çalışma yapılmıştır.
Nihayetinde Yapıncak yapraklarının ilimiz için bir marka değer olması amacıyla Trakya Kalkınma Ajansı ve Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanlığının, Türk Patent ve Marka Kurumuna, Yapıncak asma yaprağına coğrafi işaret almak üzere 13 Mayıs 2019 yılında başvurmuş ve Enstitümüzün çeşidin yapraklarının yemeklik özelliklerini tanımladığı çalışma sonrasında 28.10. 2020 yılı Ekim Ayında “Tekirdağ Yapıncak Salamura Yaprağı” ismi ile Coğrafi İşaret Tescili gerçekleşmiştir.
İşte kalitesi bilimsel çalışmalarla desteklenmiş ve tescilli marka olmuş Yapıncak yapraklarının hak ettiği değeri bulması, bölgemizde yaprak salamurası gıda sanayi oluşmasına ve diğer taraftan çok iyi bir tanıtım ile ülkesel boyutta ticarete, hatta dış ticarete söz konusu olması ile mümkündür. Bu ortamın oluşmasına katkı sağlamak, en azından yaratılacak farkındalık bu etkinliğin en önemli çıktısı olacaktır.
Sayın Valim ve Değerli Konuklar,
Genel Müdürlüğümüz TAGEM’in 30. Kuruluş yıldönümünde Enstitümüz tarafından yapılacak etkinlikler dizisinin ilkinin gerçekleşmesine çevre temizliği, yollarımızın bakımı, gerekli malzemelerin tedarik edilmesinde katkı sağlayan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Süleymanpaşa Belediyesinin Kıymetli Başkanları Sayın Kadir Albayrak ve Sayın Cüneyt Yüksel şahsında tüm personeline şükranlarımı sunarım. Etkinliğin düzenlenmesine emek veren tüm Enstitü personeline çok teşekkür ederim. Son olarak da, katılımlarınızdan dolayı sizlere en içten teşekkürlerimi iletir, etkinliğimizin ilimiz için hayırlara vesile olmasını dilerim. Saygılarımla.” dedi.
Ardından konuşan Vali Yıldırım; “Bu enstitü çok önemli bir enstitü. Türkiye’de bulunan bazen de yurt dışından gelen ve hatta burada arkadaşlarımızın laboratuvar ortamında ürettiği pek çok çeşit var. 1439 çeşit üzüm var burada. Hakikaten bütün Türkiye’nin üzüm çeşitlerinin bulunduğu devasa bir ortam. Burada arkadaşlarımız üzümden neler yapılabileceğini gösteriyorlar. Burada yaprağımızda, üzümün kendisi de, çekirdeği hatta üzümün kabuğu da kullanılıyor. İnsan sağlığı üzerinde fevkalade olumlu, güzel tesirler bırakılıyor.
Bu gördüğünüz her şey buranın kendi üretimi, başta müdürümüz olmak üzere idareci arkadaşlarımıza, bu üretimde yer alan diğer işçi arkadaşlarımıza da gönüllü olarak katılan değerli misafirlerimize de teşekkür ediyorum.
İyi ki varsınız, böyle bir alan iyi ki kurulmuş, övünerek bunu ifade ediyoruz. Burayı koruyup daha da geliştirmek için de bütün gayretimizi devam ettireceğiz.” dedi.
Yağış dolayısıyla kiraz ve yapıncak yaprağı hasadının temsili olarak yapılmasının ardından program sona erdi.